ADAM, Ampera in Zafira Tourer – Opel navdušuje in zagotavlja užitke od A do Ž

10.12.2012

  • Nagrade in naslovi leta 2012: ’Avtomobil leta’ in ’Auto Trophy’ za Ampero, ’Zlati volan’ za Zafiro Tourer in ’Auto Trophy’ za ADAMA
  • Športen: Opel aktiven v nemškem nogometnem prvenstvu in avtomobilskem športu
  • Odprt: Atletski srednje veliki kabriolet Cascada prihaja spomladi
  • Inovativen: Novi dizelski in bencinski motorji s turbinskim polnilnikom in novi informacijsko zabavni sistem v letu 2013

 

Rüsselsheim. Opel je avtomobilska znamka, ki zagotavlja navdušenje in užitke. To je izdelovalec avtomobilov iz Rüsselsheima v letu 2012, z začetkom prodaje novih izdelkov in zbirko več kot 40 nacionalnih in internacionalnih naslovov ter nagrad po vsej Evropi ničkolikokrat dokazal. Med zadnje dosežene naslove in prejete nagrade sodijo že tretjič zapored Auto Trophy za Ampero in za popolnoma novi avtomobil sodobno modnega življenjskega sloga ADAM. Zlati volan je med enoprostorci prijela Opel Zafira Tourer. Te nagrade so zaokrožile izjemno dolg seznam nagrad, priznanj in zmag Opla v izborih v letu 2012, med katere sodi tudi spomladanski naziv Avtomobil leta za električno Ampero.

 

Ob tem, da je na trg pripeljal prvi električni avtomobil skladen z vsakdanjo rabo, je Opel pritegnil pozornost tudi z novim sub-kompaktnim SUV Mokko in novo družino Astre, vključno s štirivratno limuzino in visokozmogljivo Astro OPC. Oplova ponudba osebnih avtomobilov in lahkih gospodarskih vozil je bila dopolnjena z novo generacijo Comba v številnih izvedbah. Naslednje leto bosta med kupce pripeljala še avtomobil modnega urbanega življenjskega sloga ADAM in eleganten, srednje veliki kabriolet Cascada.

 

»Z novimi izdelki in inovativnimi sistemi za večanje udobja in pomoči voznikom, ki jih je mogoče zaslediti le v višjih razredih, zagotavlja Opel kupcem prav to, kar si želijo,« pravi Thomas Sedran član uprave Opla zadolžen za operativno delovanje, poslovni razvoj in korporativno strategijo, ob pozitivnih odzivih kupcev in strokovnjakov na Oplove modele leta 2012. »Obdržali bomo hiter ritem uvajanja novih avtomobilov in tehnologij,« je dodal. »To pomeni, da bomo še naprej zadovoljevali želje in pričakovanja različnih kupcev v prihajajočem letu in jim zagotovili najbolj mladostno, svežo in raznovrstno ponudbo, ki smo jo imeli kadarkoli doslej.«

 

Inovativne tehnologije: Okoljsko prijazni modeli Oplov iskrivega duha

 

Na začetku leta 2012 je speljala avtomobilska prihodnost. To se je zgodilo z začetkom prodaje Ampere, električnega avtomobila skladnega z vsakdanjo uporabo. Z njim je Opel vzpostavil nov segment evropskega avtomobilskega trga in evropske avtomobilske industrije. Prvič doslej vozniki električnih avtomobilov z Ampero niso obremenjeni s tem, da bodo obstali zaradi praznih akumulatorjev. Revolucionaren pogonski sklop z električnim motorjem in sistemom podaljšanega dosega namreč omogoča več kot 500 kilometrov dolgo vožnjo brez ustavljanja na bencinskem servisu. To je zasnova, ki je požela izjemno odobravanje. Tako je na avtomobilskem salonu v Ženevi Ampera bila izbrana za “najbolj priljubljen novi avtomobil v Evropi” in zmagala v prestižnem izboru za ’Avtomobil leta 2012’. Poleg tega naziva je Ampera v letu 2012 prejela še 30 nagrad oziroma nazivov in ob vsem postala najuspešnejši električni avtomobil na tržišču.

 

Opel Mokka in zmogljiva Astra OPC sta prav tako bili premierno predstavljeni v Ženevi. Z največjo hitrostjo 250 km/h in močjo dvolitrskega motorja s turbinskim polnilnikom 206 kW/280 KM je viskozmogljiva Astra GTC postala najhitrejša Astra doslej.

 

Opel Mokka je novost v sub-kompaktnem SUV segmentu. Z dolžino 4,28 metra združuje vse značilnosti in prednosti velikih SUV v sodobnem formatu. Neodvisna organizacija potrošnikov Euro NCAP je nedavno ocenila Mokko z najboljšo oceno petih zvezdic in potrdila, da je eden redkih avtomobilov, ki so dosegli 100-odstotno oceno varnostnih sistemom. Vse to je namreč skladno z združevanjem atraktivnega dizajna z inovativnimi tehnologijami in funkcionalnostmi višjih razredov. To vključuje prilagodljiv pogon na vsa kolesa in sistem ESP®Plus, sistema pomoči pri speljevanju navkreber in ohranjanju hitrosti ob vožnji navzdol ter drugo generacijo kamere spredaj Opel Eye, s sistemom opozorila na možnost trka, prepoznavanjem prometnih znakov, opozorilom za vožnjo po, oziroma preko vzdolžnih oznak na cestišču ter sistemom luči AFL+. Na nosilec koles FlexFix druge generacije v Mokki je mogoče namestiti tri kolesa, pri Zafiti Tourere pa celo štiri.

 

Nov dinamičen in sočasno gospodaren dizelski motor BiTurbo z inovativnim sistemom hlajenja odpira novo poglavje v ponudbi Insignie, ki jih je bilo doslej v tovarni v Rüsselsheimu izdelanih že več kot pol milijona. Ta dvolitrski štirivaljnik doseže največjo moč 143 kW/195 KM in 400 Nm navora. V različici s štirimi vrati in sprednjim pogonom porabi le 4,9 litra na 100 kilometrov (129 g/km CO2). Tako je Insignia 2.0 BiTurbo eden najbolj gospodarnih avtomobilov srednjega razreda. Med izjemne tehnične rešitve štirivaljnega motorja s sistemom vbrizga goriva preko skupnega voda sodi tudi sekvenčni sistem dveh turbinskih polnilnikov z dvema stopnjema nadtlačnega zračnega polnjenja, kakor tudi z dvema hladilnikoma polnilnega zraka.

 

Poleti je posodobljena in obogatena družina Astre, z novo štirivratno limuzinsko različico doživela premierno predstavitev na Moskovskem mednarodnem avtomobilskem salonu. Izstopa s sistemi pomoči vozniku delujočimi na osnovi radarja in svežim dizajnom. To prvi Opel, ki je premierno predstavitev doživel na rastočem ruskem trgu. BiTurbo je ob vsem postal novi najbolj zmogljiv dizel v Astri.

 

S prvakom individualizacije ADAMOM do športnih uspehov

 

V 150. letu poslovanja se je avtomobilski izdelovalec iz Rüsselsheima vrnil v nemško nogometno ligo. Od začetka sezone je namreč Opel ‘Uradni premijski partner nogometnih klubov prve lige’, Bayer 04 Leverkusen, Fortuna Düsseldorf, Mainz 05 in SC Freiburg ter aktualnega nemškega prvaka Borussia Dortmund.

 

Opel je prav tako aktiven v avtomobilskem športu. V letu 2013 bosta dirkaška Astra OPC in novi dirkalnik za reli ADAM dokazala in potrdila Oplovo tovarniško dirkaško znanje. Astra OPC bo nastopila na 24-urni dirki na Nürburgringu, ADAM pa bo nastopal v European ADAC Opel Rally Cupu, pokalnem tekmovanju, ki je ustanovljeno v sodelovanju z uveljavljenim nemškim avtomobilskim klubom.

 

Manj kot 3,7 metra dolg in le 1,72 metra širok (brez ogledal) Opel ADAM je pritegnil izjemno pozornost septembra na avtomobilskem salonu v Parizu. Urbani avtomobil, ki vzpostavlja nove trende, s skorajda neomejenim potencialom individualnosti, vključno s številnimi možnostmi individualizacije, od slogovno skladnega stropa, posredne osvetlitve in osvetlitve sredinske konzole, do barvnih vstavkov na platiščih. Novi IntelliLink zabavno informacijski sistem, ki ga je mogoče povezati z lastnikovim pametnim telefonom (Android in Apple iOS) omogoča ADAMU, da je najbolje povezan mali avtomobil na trgu. Naslednje leto bo modificiran sistem na voljo tudi v drugih Oplovih modelih.

 

Ob vsem Opel osvežuje tudi ponudbo pogonskih sklopov, saj bo prihodnje leto ponudbo obogatila nova motorna družina srednje velikih bencinskih motorjev s turbinskim polnilnikom in neposrednim vbrizgom goriva. Sledila ji bo nova generacija srednje velikih turbodizelskih motorjev.

 

Atletski kabriolet srednjega razreda Cascada prihaja spomladi leta 2013

 

Oplov atletski srednje velik kabriolet Cascada je slogovno skladen štirisedežni avtomobil, elegantne in raztegnjene silhuete, z visokokakovostno mehko streho. Posebej izstopajoč v ponudbi pogonskih sklopov Cascade je bencinski motor 1.6 SIDI Turbo ECOTEC z največjo močjo 125 kW (170 KM). Prvi med motorji nove družine pogonskih sklopov je zasnovan za posebej tekoče sproščanje navora in veliko gospodarnost pri porabi goriva. Cascada bo med kupce zapeljala v začetku leta 2013 in spremenila sanje o kabrioletu v resničnost skozi vse leto.