Najvišja ocena petih zvezdic Euro NCAP za Opel Mokko

28.11.2012

  • Novi sub-kompaktni SUV je zadovoljil najzahtevnejša merila varnosti
  • Eden redkih avtomobilov s 100-odstotno oceno varnostnih sistemov
  • Izjemna varnost za otroke

 

Rüsselsheim. Opel Mokka SUV je prejela najvišjo oceno petih zvezdic neodvisnega združenja potrošnikov Euro NCAP (European New Car Assessment Program). Tako je najvišjo oceno varnosti Euro NCAP dosegel še eden izmed številnih Oplov. Z oceno petih zvezdic programa Euro NCAP se je namreč Mokka pridružila Amperi, Astri, Corsi, Insignii, Merivi in Zafiri.

 

»Opel ima izjemno tradicijo zagotavljanja najvišje ravni varnosti z doseganjem najbolj zahtevnih standardov varnosti za svoje stranke. Našo vodilno vlogo na področju varnostnih tehnologij je potrdila tudi Mokka. Tako kot vedno je Opel najsodobnejše varnostne tehnologije namenil najširšemu krogu kupcev. Na vse to smo izjemno ponosni,« pravi Oplov podpredsednik odgovoren za inženiring Michael F. Ableson.

 

V vrhu razreda: podrobno o rezultatih Euro NCAP

 

Opel Mokka je dosegla impresiven rezultat v vseh petih kategorijah preizkusa Euro NCAP. Oplov SUV je namreč dosegel najboljšo oceno 100 odstotkov v kategoriji varnostnih pripomočkov, s čemer se je pridružil zelo redkim avtomobilom na evropskem trgu, ki se lahko postavljajo s tovrstno oceno. Euro NCAP je še posebej pozitivno ocenil Mokkin sistem elektronskega nadzora stabilnosti ESP®Plus in sistem opozorila neuporabe varnostnega pasu na zasedenih sedežih, kakor tudi sistem omejitve hitrosti vožnje. Vsi ti sistemi so del serijske opreme Mokke.

 

Na področju zagotavljanja varnosti odraslih je Mokka prejela oceno 96 odstotkov. Ta izjemna ocena izhaja v veliki meri iz čelnih in stranskih varnostnih zračnih blazin za zaščito glave in telesa, varnostnih zračnih zaves ter dveh zategovalnikov varnostnih pasov s sistemom omejevanja obremenitve. Nastavljiva vzglavnika na sprednjih sedežih nudita zaščito pred odklonom glave nazaj in resnimi poškodbami tilnika ob trku zadaj. Ob vsem tem so v Mokki tudi dobro zaščitene noge voznika, saj se ob čelnem trku pedalni sklop sprosti iz ležišča.

 

Glede varnosti otrok so pri Euro NCAP zapisali: »Mokka je dosegla vse možne točke za varnost po pregledu lutke triletnega otroka uporabljene pri dinamičnem preizkusu.« Najvišja ocena v razredu izhaja iz Oplovih otroških varnostnih sedežev in serijskih ISOFIX sidrišč in pritrdilcev otroških sedežev na zadnjih zunanjih sedežih za dodatno prileganje zgornjega dela varnostnih pasov.

 

Na področju varnosti pešcev je odbijač Mokke dosegel največje možno število točk. Pri Euro NCAP so namreč izpostavili “dobro zaščito nog pešcev”.

 

Glede aktivne varnosti je Mokka s številnimi varnostnimi sistemi in sistemi pomoči vozniku presegla merila Euro NCAP. SUV namreč ponuja številne inovativne tehnologije za pomoč vozniku, ki omogočajo in pomagajo pri izogibanju trkom. Mednje sodi tudi druga generacija kamere spredaj Opel Eye s sistemom opozorila na morebitni trk, indikator varnostne razdalje ter opozorilo na vožnjo po, oziroma preko vzdolžnih talnih oznak na cestišču. Ob tem večata varnost Opel Mokka še kamera zadaj in sistem prilagodljivega delovanja sprednjih luči AFL+.

 

Od začetka prodaje junija letos je Mokka požela izjemno pozitivne ocene v medijih ter še posebej veliko zanimanje kupcev. To se odraža tudi v več kot 50.000 naročil, ki so bila zabeležena doslej. Opel je z Mokko prvi nemški izdelovalec avtomobilov v izjemno hitro rastočem avtomobilskem razredu sub-kompaktnih športno uporabnih vozil (segment SUV-B). Med novosti, ki jih Mokka vnaša v ta segment sodijo posebni ergonomični sedeži in integrirani nosilec koles FlexFix.