Opel ADAM: velike naložbe za majhen avtomobil

31.7.2012

  • Tovarna v Eisenachu, v nemški zvezni deželi Turingiji je pripravljena za zagon izdelave
  • Neštete možnosti kombinacij opreme so postavile strokovnjakom za proizvodnjo velike izzive
  • Edini avtomobil segmenta izdelan v Nemčiji

 

Rüsselsheim. Eisenach v Turingiji, mesto s 43.000 prebivalci je znano po dvorcu Wartburg in seveda kot rojstno mesto Johana Sebastiana Bacha. Ob tem se postavlja še s številnimi drugimi kulturnimi in naravnimi znamenitostmi. Prebivalci pa so ob vsem še posebej ponosni na lokalno tradicijo izdelovanja avtomobilov. V idilični dolini Hörsel, poimenovani po reki, ki teče po njej namreč stoji tovarna družbe Opel Automobile GmbH. V njej je trenutno izjemno živo, saj številni strokovnjaki avtomobilske produkcije pripravljajo zagon izdelave Opel ADAMA.

 

Z barvami, številnimi stopnjami opremljenosti in detajli notranjega dizajna še nobeden avtomobil doslej v tem segmentu ni ponujal tolikšnih možnosti individualne izvedbe. Za kupce je to vsekakor posebej dobrodošlo. Za strokovnjake zadolžene za izdelavo pa predstavlja izjemno zahteven izziv. Kakorkoli že, zaposleni v tovarni v Eisenachu so povsem pripravljeni sprejeti izziv. “S tem avtomobilom lahko ljudem resnično potrdimo našo strokovnost in učinkovitost. Kupci bodo presenečeni, ko bodo ugotovili raven individualizacije, ki jo ponuja naš trendovski urbani avtomobil, ki bo v prodajne salone zapeljal prihodnje leto, ” pravi direktor tovarne Stefan Fesser.

 

Skupaj s 1600 zaposlenimi je Fesser več kot leto dni pripravljal zagon izdelave novega avtomobila. Priprave so potekale sočasno z izdelavo posebej uspešne Corse, ki je doslej s tekočih trakov pripeljala v več milijonskem obsegu. Opel je vložil v tovarno v kateri bodo izdelovali ADAMA 190 milijonov evrov. Z naložbo so postavili nove zgradbe in vzpostavili ultra moderno proizvodnjo.

 

Opel ADAM – zaupan Nemčiji

 

Zelo nenavadno za avtomobilsko industrijo je, da se avtomobil tega segmenta izdeluje v Nemčiji. Opel je namreč edini izdelovalec, ki se je odločil za to in sicer zaradi izjemne uspešnosti svoje tovarne. “ADAM postavlja kompleksne produkcijske in logistične izzive, ki se jih kljub vsemu veselimo. Radi bi potrdili, da je mogoče tovrstnem avtomobil vsekakor izdelovati tudi v Nemčiji, ” pravi Stefan Fesser.

 

Zahvaljujoč fleksibilnosti tovarne v Eisenachu bodo kupci deležni praktično neomejenih možnosti individualnih izvedb. Izbirajo lahko med številnimi izvedbami laka zunanjosti v kombinaciji s tremi barvami strehe. Ob tem lahko izbirajo še med različnimi barvami notranjosti, dekoracijami in različnimi poudarki, med katere sodi tudi svetleča izvedba strehe z diodami LED.

 

Mark Adams, podpredsednik Opla zadolžen za dizajn razlaga: “Noben drug avtomobil segmenta ne more biti tako individualno izdelan in opremljen kot naš ADAM, saj ponujamo virtualno neomejene možnosti kombinacij barvnih izvedb notranjosti in zunanjosti, oblazinjenja sedežev in oblog v notranjosti ter različnih paketov opreme. Skoraj nemogoče bo, da bi naši kupci videli še en takšen avtomobil kot je njihov. ”

 

Popolnoma nov informacijsko zabavni sistem – povezljiv z Android in Apple iOS

 

Ob vsem ponuja ADAM tudi premijske tehnologije, doslej na voljo v višjih avtomobilskih razredih, vključno s popolnoma novim informacijsko zabavnim sistemom z možnostjo povezave (Android in Apple iOS) s pametnimi telefoni in aplikacijami delujočimi na osnovi interneta.

 

Zaključna dela za zagon izdelave

 

V času kolektivnega dopusta, ki se je začel ta teden, bodo strokovnjaki zadolženi za proizvodnjo izkoristili zaustavitev izdelave za zaključna dela pri prehodu na izdelavo ADAMA. Izdelovali ga bodo na isti proizvodni liniji kot Corso. Da bi bilo mogoče izdelovati različna avtomobila na isti proizvodni liniji je potrebna seveda najvišja raven koncentracije. Prva testna vozila so bila že izdelana. Prototipni avtomobili v karirasti, črno beli barvni izvedbi zunanjosti so prišli s tekočih trakov v Eisenachu prejšnji teden in seveda poželi veliko pozornosti.

 

Nove proizvodne hale, novi roboti za barvanje in varjenje

 

V središče širitve tovarne je postavljena nova proizvodna hala E100. Na površini 22.000 kvadratnih metrov se v njej varijo in sestavljajo deli karoserije ter podvozja. V njej je povsem novi oddelek varjenja.

 

Nova proizvodna hala je neposredno povezana z železnico po kateri poteka oskrba s sestavnimi deli. Ob tem ima še osem nakladalnih ramp za oskrbo s sestavnimi deli s tovornjaki, med katerimi je ena namenjena bočno parkiranemu tovornjaku s prikolico. Nova proizvodna hala je povezana s halo v kateri se izdelujejo sestavni deli karoserije in s halo končne izdelave. Vse to zagotavlja, da so sestavni deli dostavljeni neposredno na proizvodno linijo.

 

Tudi del tovarne namenjen barvanju je bil prilagojen ADAMU. Opremili so ga z ultra sodobno robotsko tehnologijo za zagotavljanje največje učinkovitosti nanosa barve ne glede na izvedbo karoserije.

 

Povsem novi Opel ADAM bo mogoče naročiti po svetovni premieri na avtomobilskem salonu v Parizu (29. september – 14. oktober 2012). Prvi primerki bodo v prodajne salone zapeljali januarja 2013.