Sistem podaljšanega dosega električne Ampere/Volta prejel priznanje zeleni motor

14.6.2012

  • Prvič doslej je motor sistema podaljšanega dosega prejel priznanje »International Engine Award«
  • Revolucionarna zasnova pogonskega sklopa zmagala v izjemno zaostreni konkurenci kategorije zelenih motorjev
  • Izvirni sistem podaljšanega dosega omogoča vožnjo kamorkoli kadarkoli

 

Rüsselsheim/Stuttgart. Revolucionarna električna avtomobila Ampera in Volt sta od predstavnikov avtomobilskih medijev prejela še eno izjemno pomembno priznanje. Njun podaljševalnik dosega, 1.4-litrski motor, je namreč zmagal v izboru posebne kategorije najboljšega zelenega motorja »International Engine of the Year Award«, v ostrem boju s 45 »zelenimi« konkurenti. Ampera in Volt sta prva električna avtomobila na trgu, ki lahko vozita kamorkoli kadarkoli. Prav tako se je prvič v 14 letih podeljevanja nagrade zgodilo, da je zmaga v pripadla motorju sistema podaljšanega dosega. Priznanje so podelili na slovesnosti v nemškem Stuttgartu.

 

»Do prihoda Volta in Ampere so imela akumulatorska električna vozila omejeno praktičnost za vsakdanjo rabo.« je dejal Uwe Winter, Oplov direktor zadolžen za ponudbo vozil in prvi inženir družbe, ko je prejel priznanje britanskega organizatorja sejemske prireditve v Stuttgartu in izdajatelja revije Engine Technology International. »Naš revolucionaren pogonski sklop je odpravil tovrstno oviro z združitvijo okoljske prijaznosti električnega motorja z velikim dosegom motorja na notranje izgorevanje. Prav priznanje »Best Green Engine Award« je priznanje najvišje ravni za ta dosežek.«

 

V dvanajstih različnih kategorijah odličnosti in zasnove motorjev je nazive za najboljše podeljevalo 76 vodilnih avtomobilskih novinarjev iz 35 držav. Strinjali so se, da je bil letošnji izbor eden izmed najtežjih do sedaj, saj so presojali kar 39 povsem novih motorjev, ki so sodelovali v tekmovanju. Eden izmed članov žirije Bill McKinnon je razložil, zakaj so tako odločno podprli in izbrali sistem podaljšanega dosega Ampere/Volta: »Kombinacija čistosti električne učinkovitosti ter uporabnosti in preprostosti uporabe bencina je naredilo tovrstno rešitev za vodilno.«

 

Priznanje sovpada z nenehnim večanjem cene goriv in vse večjo veljavo majhnih in zelenih motorjev ter električnih pogonskih sklopov v mednarodnem avtomobilskem poslovanju.

 

Energijo električnemu motorju Ampere/Volta največje moči 111 kW/150 KM zagotavljajo 16 kWh akumulatorji. Odvisno od sloga vožnje in razmer na cesti je mogoče izključno na električni pogon, povsem brez emisij prevoziti med 40 in 80 kilometrov. Kolesa so v vseh razmerah gnana na elektriko. Ob vožnji z vključenim sistemom podaljšanega dosega, ki se samodejno zažene, ko se akumulatorji izpraznijo, zagotavlja električno energijo generator, ki ga žene 1,4-litrski bencinski motor z največjo močjo 63 kW/86 KM. Sistem podaljšanega dosega omogoča v celoti več kot 500 kilometrov dosega, brez ponovnega polnjenja akumulatorjev in posode za gorivo.

 

Ampera in Volt sta doslej zmagala v številnih izborih in prejela mnogo priznanj, med katere sodi tudi “World Green Car of the Year 2011” in pred kratkim prejeti naslov “European Car of the Year 2012”. Ob tem sta prejela tudi izjemne ocene, skupno vseh pet zvezdic, za preizkus varnosti Euro NCAP. Lani je avtomobilistična revija Ward's America imenovala pogonski sklop Volta za enega izmed desetih najboljših motorjev Severne Amerike.