Revolucionarna električna Ampera s sistemom podaljšanega dosega

25.4.2012

 • Električni avto s podaljšanim dosegom, ki gre kadarkoli in kamorkoli brez bojazni, da ostanemo na cesti s prazno baterijo
 • Ob vožnji na električno energijo je strošek za 15.000 prevoženih kilometrov le 300 evrov oziroma 2 evra na 100 kilometrov
 • Ampera v Sloveniji od 10. maja s ceno od 42,900 evrov dalje
 • Deležna subvencije Eko sklada v višini 4.000 evrov

 

Ljubljana. Revolucionarna, elegantna in praktična je Opel Ampera prvi evropski električni avtomobil s sistemom podaljšanega dosega, zmožna voziti kamorkoli, kadarkoli. Njena kolesa vedno poganja elektrika. Izviren 16 kWh sklop akumulatorjev napaja napreden električen motor največje moči 111 kW/150 KM, z dosegom od 40 do 80 kilometrov izključno na električno energijo. Doseg, ob polnih akumulatorjih, je odvisen od konfiguracije terena, sloga vožnje in zunanje temperature. Ob tem skladno z merili za porabo goriva ECE R101, porabi Ampera 1,2 litra goriva na 100 kilometrov in izpusti v okolico 27 g CO2/km.

 

»V primerjavi s konvencionalnim električnimim avtomobilom, je lahko Opel Ampera edini avtomobil, ki ga uporabnik potrebuje,« pravi Borut Gazvoda, direktor Opla v Sloveniji. »Ampera namreč združuje vse. Revolucionaren pogonski sklop, napredno obliko, izjemno varnost, veliko kakovost in do uporabnikov prijazne funkcije z vrhunskimi voznimi lastnostmi.« In še doda: »Spreminja vizijo v realnost ter uveljavlja filozofijo znamke Opel in njene vrednote, na posebej napreden, trendovski način. Ampera dokazuje zeleno, zelo pozitivno, kreativno in v prihodnost usmerjeno razmišljanje družbe, s čimer se želimo spoprijeti z izzivi prihodnosti.«

 

V vožnji zagotavlja Amperin električni pogonski sklop Voltec, poskočne zmogljivosti in še nedoživeto izkušnjo. Hipen navor 370 Nm zagotavlja pospešek od nič do 100 km/h v približno devetih sekundah in največjo hitrost 161 km/h. Ampera je v vožnji z električno energijo iz akumulatorjev skorajda neslišna in zagotavlja posebej rafinirano raven udobja tudi, ko začne delovati sistem podaljšanega dosega. Zahvaljujoč Amperini inteligentni in uporabni zmožnosti podaljšanja dosega, je voznik v vseh razmerah in načinih uporabe povsem brezbrižen, saj ga ne skrbi, da bi obstal na cesti z izpraznjenimi akumulatorji. Ampera namreč zagotavlja vse okoljske prednosti električnih avtomobilov, brez strahu, da bi vozilo obstalo in pustilo uporabnika na cedilu.

 

Neodvisne raziskave so pokazale, da je Amperin doseg vožnje izključno na energijo iz akumulatorjev, torej vožnje brez emisij, skladen s potrebami 80 odstotkov voznikov v Evropi. Ob tem znaša njen doseg tudi več kot 500 kilometrov, zahvaljujoč posebnemu sistemu podaljšanega dosega z bencinskim motorjem. Ko se akumulatorji izpraznijo, motor začne neopazno, samodejno delovati kot generator električne energije.

 

Tako kot je revolucionaren in izviren električni pogonski sklop Voltec, je privlačen tudi Amperin dizajn. Elegantna in aerodinamično učinkovita oblika obdaja notranjost, v kateri je namesto klasičnih merilnikov in funkcijskih stikal nameščen visokoresolucijski barvni zaslon z upravljanjem na dotik. Kljub izjemni inovativnosti in tehnični revolucionarnosti je to za uporabo preprosto in vsestransko uporaben avtomobil. Zasnova s petimi vrati zagotavlja udobno namestitev štirim odraslim potnikom. Zadnja sedeža je mogoče zložiti v ravno dno. Osnovna prostornina prtljažnika znaša 310 litrov.

 

Ampera je osvojila že okrog 30 nagrad in zmag v raznih izborih, nazadnje pa je postala tudi Evropski avto leta 2012. Ob številnih priznanjih za njeno zeleno tehnologijo, ji je neodvisno združenje potrošnikov Euro NCAP (European New Car Assessment Program) podelilo v letu 2011 tudi oceno petih zvezdic, najvišjo oceno varnosti. Na preizkusnem trku je dosegla več točk, kolikor jih zadošča za najvišjo oceno v vseh kategorijah, vključno z zaščito potnikov, otroško varnost, zaščito pešcev in glede varnostnih sistemov. Petvratna limuzina je ob tem zabeležila najboljšo oceno tudi ob bočnem trku v oviro.

 

Cene Opel Ampere so enake po vsej Evropi. Bogato opremljeni vstopni model je na voljo za 42.900 evrov, subvencija Eko sklada v višini 4.000 evrov v tej ceni še ni upoštevana. Prvim kupcem bo na voljo posebno opremljena različica e-Pioneer Edition, ki dodatno vključuje še usnjeno oblazinjenje sedežev, ogrevana prednja sedeža in usnjen volanski obroč.

 

Bogata standardna oprema osnovne različice vsebuje:

 • Elektronski program stabilnosti ESP plus, regenerativno zaviranje
 • 8 zračnih blazin
 • Elektro paket: pomik stekel, ogledal, odklepanje/zaklepanje vozila in zagon brez ključa
 • Brisalca s senzorjem za dež
 • Daljinsko predogrevanje kabine
 • Prilagodljivo voznikovo informacijsko središče (7 palčni barvni zaslon)
 • AM/FM/CD/MP3 radio, 6 vrhunskih zvočnikov
 • Barvni 7-palčni zaslon na sredinski konzoli občutljiv na dotik za upravljanje klimatske naprave, sistema infotainment, prikaz pretoka električne energije
 • Avtomatska klimatska naprava
 • Tempomat z omejevalnikom hitrosti
 • Električna parkirna zavora
 • 17-palčna platišča iz lahkih kovin
 • Zvočni sistem za opozarjanje pešcev

 

Baterijski sklop Ampere se ponaša z osemletno garancijo (oziroma do 160.000 prevoženih kilometrov). Prav tako ima Ampera tudi z do 20% nižje stroške vzdrževanja, kot veljajo za primerjiv avto s klasičnim pogonom, predvsem kot posledica dejstva, da električni pogon in baterije praktično ne potrebujejo vzdrževanja. Servisni pregled je potrebno opraviti enkrat letno oziroma na 30.000 km, večji servis pa na vsakih 60.000 km.

 

Ampera omogoča izjemno nizke stroške vožnje na električno energijo: pri ceni 1 kWh električne energije 0,082 – 0,12 evra, znaša stroešk le 1,2 – 2,97 evra na 100 km (odvisno od režima vožnje in časa polnjenja). Ob povprečnem strošku 2 evra na 100 km, znaša strošek za elektriko pri 15.000 prevoženih kilometrih 300 evrov. Za primerjavo: strošek za dizelsko gorivo, primerljivo zmogljivega vozila, ki porabi 6,5l/100km znaša 8,75 evrov na 100km oziroma pri 15.000 letno prevoženih kilometrih, znaša 1.312 evrov.

 

Ampera je uvrščena med prejemnike subvencij Eko sklada v višini 4.000 evrov. Za subvencijo lahko zaprosijo tako fizične kot pravne osebe, uveljaviti pa jo je mogoče tudi ob nakupu na finančni leasing. Upravičenec do subvencije mora ostati lastnik vozila najmanj 3 leta.

 

Ampero bo v Sloveniji mogoče kupiti preko dveh Opel distributerjev in sicer Avto Moste in Avtotehna VIS v Ljubljani. Oba partnerja bosta skrbela tudi za vzdrževanje s strokovno usposobljenim tehničnim osebjem, ostali distributerji pa bodo nudili osnovne informacije o vozilu. V večjih mestih bodo Ampere na voljo tudi za testne vožnje.

 

Evropski cilj prodaje v letu 2012 je 10.000 Amper. Od tega jih je 7.000 že prodanih, prve dobave kupcem pa so že stekle. V Sloveniji se prodaja Ampere začne 10. maja, v letu 2012 pričakujemo prodajo 30-40 Amper, kar tudi sicer ustreza deležu, ki ga ima Opel Slovenija v okviru Opel Evrope.