Sedem svetovnih premier na IAA:
Od Opel Insignie OPC do Monze Concept.

2.9.2013

  • Samozavestno: Na odru IAA nova Oplova športna zvezda Insignia OPC
  • Premijski užitki: Nova družina Insignie z različico Country Tourer za ljubitelje pustolovščin
  • Mobilnost prihodnosti: Monza Concept odkriva dizajn prihodnjih avtomobilov in inovativne možnosti povezovanja
  • Individualnost: Modni urbani avtomobil ADAM, uporabnejši ter bolje povezan in omrežen v različicah ADAM Black Link ali White Link
  • Vrhunsko: Novi motorji z večjo rafiniranostjo in močjo ob manjši porabi

 

Rüsselsheim/Frankfurt. Opel vstopa v prihodnost s sedmimi svetovnimi premierami na 65. Mednarodnem avtomobilskem salonu IAA v Frankfurtu, od 12. do 22. septembra. Izdelovalec avtomobilov iz Rüsselsheima na razstavnem prostoru D09 velikosti več kot 3200 m2, v razstaviščni dvorani številka osem, postavlja med ostalimi novosti na ogled tudi novo Opel Insignio OPC. Avtomobil z osveženo obliko in posodobljenim podvozjem pospeši od nič do 100 km/h v šestih sekundah. Poganja jo 2,8-litrski motor V6 s turbinskim polnilnikom največje moči 239 kW/325 KM in največjega navora 435 Nm. Tako kot spektakularna različica OPC sodi med svetovne avtomobilske premiere tudi druga različica zastavonoše znamke Insignia Country Tourer. To je avanturam posebej naklonjen član nove Insigniine družine, ki se postavlja ob bok kombilimuzini, limuzini in Sports Tourerju. Vse te nove Insignie se postavljajo z novim dizajnom in najnovejšim zabavno informacijskim sistemom, ki vzpostavljajo nove trende ter z najboljšimi motorji v razredu.

 

Opel s premierno predstavitvijo Monza Concept razkriva javnosti kakšna bo mobilnost prihodnosti. Gre za Oplovo vizijo vsestransko povezane in omrežene ter posebej učinkovite mobilnosti. Ob tem prikazuje Opel tudi, kaj vse morajo današnji moderni in inovativni avtomobili zagotavljati uporabnikom z različicama ADAM Black Link in ADAM White Link ter novo generacijo motorjev. V kabrioletu Cascada je v Frankfurtu primerno predstavljen novi motor 1.6 SIDI Turbo z največjo močjo 200 KM v kombinaciji z ročnim šeststopenjskim menjalnikom.

 

»Imamo prepričljive izdelke, ki vodijo Opel nazaj na cesto uspeha, kot tudi inovativne koncepte, ki kažejo prihodnje smeri razvoja avtomobilov. Z atraktivnimi modeli in novimi tehnologijami smo v boljšem položaju, kot kadarkoli prej. Pridite in preverite to v prvi osebi na bližnjem IAA,« pravi Oplov CEO Karl-Thomas Neumann in poziva vse obiskovalce sejma, da se ustavijo na Oplovem razstavnem prostoru in si od blizu ogledajo izdelke znamke.

 

Nova Insignia OPC: Svetovna premiera ultimativno zmogljivega Opla

 

Z največjo močjo motorja 239 kW/325 KM in največjim navorom 435 Nm je Insignia OPC ultimativni, najbolj zmogljiv Opel. Oblikovno osvežen bo premierno predstavljen na letošnjem avtomobilskem salonu IAA. Posodobljena oblika sprednjega in zadnjega dela, nezgrešljivo označena z elementi OPC dizajna, med katere sodijo ostri detajli spredaj in integrirani izpušni cevi zadaj, izpostavljata izjemno moč in napovedujejo vožnjo na polno, z veliko hitrostjo po dirkališču Nürburgring.

 

Privlačna oblika zgovorno napoveduje tudi najsodobnejše tehnologije. Podvozje OPC je posodobljeno s posebnim osredotočanjem na vpetje zadnjih koles, pri kateremu je bilo, tako kot pri drugih Insigniah, spremenjenih 60 odstotkov komponent. Ob tem so bili s številnimi drobnimi ponastavitvami odločno zmanjšani tresljaji in hrup. Nova programska oprema sistema ESP se postavlja še z natančnejšo dinamično nastavitvijo, s posebej veliko odzivnostjo ob tendenci podkrmarjenja. Ob tem posodobljena programska oprema delovanja blažilnikov sistema FlexRide zagotavlja optimalen oprijem koles s podlago. Ta za OPC specifičen program delovanja izboljšuje vozno dinamiko, saj omogoča hitrejše in natančnejše odzivanje na različne voznikove poteze in stanje ceste. Insignia OPC pospeši od nič do 100 km/h v šestih sekundah (Sports Tourer 6,3 s) in doseže največjo hitrost 250 km/h (elektronsko omejena največja hitrost). Izvedba brez elektronske omejitve največje hitrosti doseže z ročnim menjalnikom 270 km/h (Sports Tourer 265 km/h). Zavorni sistem izjemnih zmogljivosti Brembo zagotavlja hipno zmanjševanje hitrosti ob najvišji ravni stabilnosti, tudi ob posebej intenzivni uporabi.

 

Potniški prostor obda voznika OPC s čistokrvni avtomobilsko športnim vzdušjem. Premijska privlačnost je značilna za dirkaške sedeže Recaro, ki so na voljo tudi v usnju in s spominom nastavitve. Zraven sodijo še prestavna ročica izvedbe OPC, popolnoma novo osrednjo plošča z merilniki na sredinski konzoli. Ob osnovnih podatkih lahko voznik za doplačilo spremlja na posebnem osempalčnem zaslonu tudi podrobnosti kot so tlak in temperatura olja, napetost akumulatorja, položaj dušilne lopute, moč zaviranja in vrednosti prečnih pospeškov g.

 

Novi volan visokozmogljive različice (za doplačilo je lahko tudi ogrevan) nosi ob samodejnem menjalniku tudi prestavni lopatici. Ti omogočata voznikom različice OPC ekstremno hitro ročno prestavljanje, tudi, ko deluje menjalnik samodejno. Če voznik prestavni lopatici ne uporablja 12 sekund začne menjalnik ponovno delovati povsem samodejno. Na ta način združuje nova Insignia OPC prednosti ročnega in samodejnega prestavljanja.

 

Nova Insignia: Revolucija zabavno informacijskih sistemov

 

Nova Opel Insignia bo v številnih karoserijskih različicah – štirivratni, petvratni in Sports Tourer, kot tudi Country Tourer in OPC - v svetovnem merilu premierno predstavljena na avtomobilskem salonu IAA v Frankfurtu. Avtomobil z vrha ponudbe znamke privlači z atraktivno notranjostjo in zunanjostjo. Množično nagrajevana filozofija dizajna »umetnost klesanja združena z nemško natančnostjo« je namreč dvignjena na novo, višjo raven. Izjemna je tudi povsem nova generacija informacijsko zabavnega sistema, ki je na voljo za vse različice Insignie. Sistem združuje z avtomobilom številne funkcije pametnih telefonov. Po novem ga je mogoče upravljati tudi z drsno ploščico, zaslonom na dotik, s stikali na volanu in glasovno.

 

Motorno ponudbo bogatijo novi, posebej gospodarni motorji z neposrednim vbrizgom goriva. Mednje sodijo bencinski motorji s turbinskim polnilnikom nove generacije in turbo dizelski motor z izpustom le 99 g CO2/km. Zahvaljujoč njenemu novemu dvolitrskemu turbo dizelskemu motorju dveh zmogljivostnih stopenj, 88 kW/120 KM in 103 kW/140 KM, se različice Insigni s tem motorjem uvrščajo v nemški razred energetske učinkovitosti A+. Motor izpusti v ozračje v skladu z merili EC Št. 715/2007 le 99 g CO2/km (Sports Tourer 104 g CO2/km). Štiri in petvratna različica z ročnim šeststopenjskim menjalnikom s sistemom Start/Stop, porabi v kombiniranem ciklu 3,7 l goriva na 100 km in izpusti v ozračje le 99 g CO2/km (v skladu z merili EC Št. 715/2007). Kombinirana poraba različice Sports Tourer znaša 3,9 l/100 km, izpust CO2 104 g/km. Z vsem tem je Opel Insignia 2.0 CDTI glede porabe goriva najbolj učinkovit avtomobil v razredu. Ob posodobitvi je zunanjost avtomobila postala bolj aerodinamična. Z vrednostjo zračnega količnika Cd 0,25, oziroma 0,28 je kombilimuzinska Insignia najbolj aerodinamičen petvratni avtomobil na svetu, Sports Tourer pa je najbolj aerodinamičen serijsko izdelan karavan na trgu.

 

Nova Insignia Country Tourer: Član Insigniine družine, poseben ljubitelj avantur

 

Vloga tretje svetovne premiere je namenjena Opel Insignii Country Tourer. Če je Sports Tourer elegantno družinski in poslovni karavan, je nova Insignia Country Tourer prežeta z željo po avanturi. Avtomobilski športnik za vse namene z večjim odmikom od podlage, zagotavlja neodvisnost od mestnih omejitev in asfaltnih cest. Posebno podobo in značaj ji zagotavljajo elementi kot je zaščita dna vozila, razširjeni blatniki in stranske obrobe ter dvojna izpušna cev. Najsodobnejši pogon na vsa kolesa zagotavlja najvišjo raven oprijema cestišča in natančno vodenje v vseh razmerah vožnje. Vse to je povezano z zmogljivimi motorji s turbinskim polnilniki, kot sta dvolitrski motor SIDI z neposrednim vbrizgom goriva največje močjo 184 kW/250 KM in visokozmogljiv dizelski motor 2.0 BiTurbo CDTI. Oba z izjemno vrednostjo navora 400 Nm.

 

Monza Concept: Vizionarska študija odkriva avtomobilsko mobilnost prihodnosti

 

Z lahkotno in športno obliko navzven, z izvirno tehnologijo projiciranja in z modularno tehnologijo za pogonske sklope je Opel Monza Concept slogovno skladna, ultra sodobna in učinkovita stvaritev na štirih kolesih. Ta vizionarski študijski avtomobil bo doživel svetovno premiero na IAA in ljudem odkril, kaj lahko pričakujejo od Opla v prihodnosti.

 

Učinkovitost in povezovanje, oziroma mreženje, so področja, ki so bila v ospredju ob razvoju naslednje generacije Oplovih vozil. Zato ponuja Monza Concept navdušujoč predogled, kaj bo novega pri Oplu v prihodnje. Da bi z obliko in s pojavnostjo Monza podkrepila in izpostavila Oplovo željo po povečanju učinkovitosti so zanjo uporabili svojevrstno evolucijo oblikovalske filozofije znamke, umetnosti klesanja združene z nemško natančnostjo. Zato so poteze karoserije prej lahkoatletske, kot prežete s čisto mišičasto močjo. Glede povezljivosti in mreženja predstavlja študija svojevrstni kvantni preskok na področju razvoja informacijsko zabavnih sistemov. Vse informacije so namreč prikazane z inovativno tehnologijo projiciranja na posebno ploščo, ki se razteza od vrat do vrat, po vsej širini notranjosti. Gre za popolno novost v avtomobilski industriji. Prav tako izjemna in izvirna je modularna zasnova Monza Concepta, ki zagotavlja najvišjo raven fleksibilnosti pri izbiri pogonskih sklopov. Monza Concept tako že danes uteleša avtomobilsko prihodnost.

 

ADAM, prvak individualnosti: Še več izbire ob boljši povezanosti in omreženju

 

Modni Opel ADAM ni le prvak individualizacije, ampak je tudi najbolje povezan ter omrežen majhen avtomobil na trgu. To bo ponovno dokazal s posebnima novima različicama ADAM Black Link in ADAM White Link, ki imata IntelliLink informacijsko zabavni sistem in Siri Eyes Free glasovno upravljanje vgrajena serijsko. Oba nova modela bosta doživela svojo premiero na mednarodnem avtomobilskem salonu (IAA), proizvedena pa bosta v omejeni seriji 2.000 vozil. ADAM Black Link in White Link različici odražata tipičen izgled pametnih telefonov v črni ali beli barvi, s poudarki iz krtačenega aluminija. Tako poosebljata popolno kombinacijo zelo modernega informacijsko zabavnega sistema in tehnologije povezljivosti z jasnimi in tehnično navdihnjenim dizajnom.

 

Z njim Opel na IAA odkriva kako bo modno urbani avtomobil v prihodnih mesecih z dodatnimi možnostmi osebnega opremljanja navzven in navznoter še okrepil svoj položaj. Nove barve karoserije in strehe, nova platišča, novi dekorativni elementi dodatno omogočajo povsem individualno izvedbo avtomobila. Vse to odločno veča možnost osebne izvedbe, s katero lahko kupci ADAMA sestavijo avtomobil svojih sanj.

 

1.0 SIDI Turbo z največjo močjo 85 kW/115 KM: Nova merila za trivaljnik

 

S tremi popolnoma novimi družinami motorjev bo do leta 2016 Opel v uporabo pospešeno prenesel 13 novih pogonskih sklopov. Med njimi bo na novo zasnovan trivaljni motor SIDI (Spark Ignition Direct Injection) z največjo močjo 85 kW/115 KM. Motor je premierno predstavljen v svetovnem merilu na IAA. Bencinski motor z enim litrom delovne prostornine in turbinskim polnilnikom ni le prijazen do okolja, marveč postavlja povsem nova merila za rafinirano delovanje trivaljnikov, z ravnijo hrupnosti in tresljajev primerljivo s številnimi večjimi štirivaljniki. Ta žepni pogonski sklop ponuja v izjemno širokem razponu hitrosti vrtenja motorja, natančneje med 1800 in 4700 vrtljaji na minuto, ob vsem tudi suveren navor največje vrednosti 166 Nm. Najprej ga bodo prihodnje leto vgradili v Opel ADAM z, na novo razvitim šeststopenjskim ročnim menjalnikom.

 

Cascada 1.6 SIDI Turbo z največjo močjo motorja 147 kW/200 KM: Neposredni kabriolet užitki

 

Med motorji, glede delovne prostornine razred višje, se postavlja novi Oplov visokozmogljiv motor 1.6 SIDI Turbo, največje moči 147 kW/200 KM. Motor s pomočjo tehnologije overboost doseže največji navor 300 Nm. Cascado, v katero bo vgrajen najprej, požene do največje hitrosti 235 km/h. Motor sodi v povsem novo generacijo srednje velikih bencinskih štirivaljnikov Opla z neposrednim vbrizgom goriva. Druga različica Oplovega razreda 1,6-litrskih motorjev je vsekakor prvak navora. Sledi motorju 1.6 SIDI Turbo največje moči 125 kW/170 KM, ki je bil v Cascado vgrajen že ob začetku prodaje spomladi letos.