Skip To Content
Oplovi dizli

Oplovi dizli

Čisti užitek izjemni prihranki

 

Povprašajte svojega trgovca o promocijskih ponudbah Oplovih dizelskih modelov z malo emisijami

  • Majhna poraba, še posebej pri vožnji zunaj mesta
  • Majhne emisije CO2, primerljive s hibridnimi pogonskimi sklopi
  • Izjemna trpežnost motorja, kar omogoča intenzivno uporabo
  • Velik navor: nepogrešljiv pri prevozu težkih tovorov
  • Skupni stroški vzdrževanja, primerljivi z drugimi vrstami motorjev

Miti in dejstva:

1. Emisije

Mit

Dizli oddajajo veliko več škodljivih snovi.

Dejstvo

Sodobni dizli imajo manjši vpliv na okolje od drugih motorjev z notranjim zgorevanjem (glejte naslednjo stran za podrobnosti o naših učinkovitih, do okolja prijaznih rešitvah). Razžvepljeno dizelsko gorivo pomeni malenkostne količine žveplovih spojin v primerjavi z bencinom. Emisije ogljikovega dioksida so dejansko tako majhne kot pri vozilih s hibridnim pogonom.

2. Prepoved vstopa v mesta

Mit

Dizli so prepovedani v številnih evropskih mestih.

Dejstvo

Prepoved velja v redkih evropskih mestih, npr. v Stuttgartu, Berlinu, Madridu in Barceloni ter velja samo za stare avtomobile, ki niso skladni s sodobnimi emisijskimi standardi, kot je vsaj Euro 5. Novi Oplovi dizli so skladni s strogim standardom Euro 6.2 d-temp in celo z Euro 6.3.

3. Hrup

Mit

Dizli proizvajajo več hrupa in tresljajev.

Dejstvo

Sekvenčni neposredni vbrizg goriva (poteka v korakih) in variabilne zgorevalne komore znatno zmanjšajo pospešeno povečanje tlaka, kar prispeva k tihemu delovanju. Dvomasovni vztrajnik, izravnalne gredi in nova tehnologija nosilcev motorja dodatno zmanjšajo raven hrupa in tresljajev.

4. Sistem za vbrizg

Mit

Sistemi za vbrizgavanje goriva so dragi in nezanesljivi.

Dejstvo

Nobena tehnologija ni 100 % zanesljiva. Kljub temu v normalnih pogojih sodobni sistemi za vbrizgavanje goriva zagotavljajo dolgotrajno trpežnost pri uporabi kakovostnega goriva. Hibridi so po drugi strani opremljeni s številnimi dodatnimi sistemi in rešitvami, ki povečajo tveganje za okvaro.

5. Turbopolnilnik

Mit

Tehnologija turbopolnilnikov ni niti zanesljiva niti trpežna.

Dejstvo

V današnjem času sta najpogostejša vzroka za okvaro turbopolnilnika nespretna ali nepravilna uporaba. Turbina pri bencinskem motorju običajno deluje v še zahtevnejših pogojih, npr. pri višjih temperaturah in hitrostih.

6. Filter trdih delcev in dvomasni vztrajnik

Mit

Zamenjava filtra trdnih delcev in vztrajnika je zelo draga.

Dejstvo

Pogonski sklop z elektronskim krmiljenjem je izpostavljen manjši obremenitvi. Sodobni dvomasovni vztrajniki so izdelani iz izjemno kakovostnih materialov. Posledica tega je, da praktično ne prihaja več do težav. Poleg tega sodobni filtri delcev zahtevajo vzdrževanje samo v avtomobilih z zelo veliko prevoženo razdaljo in še v tem primeru jih je možno večkrat zapored očistiti in regenerirati v profesionalnih servisnih delavnicah.

7. Teža in dinamika

Mit

Majhna dinamika in velika teža.

Dejstvo

Pogonska moč dizlov je veliko večja kot pri bencinskih motorjih in je primerljiva s hibridi. To jasno kažejo vrednosti navora. Celo zelo natovorjen avto z dizelskim motorjem pospešuje uglajeno in pri nizkem številu vrtljajev. Dizelski motor res tehta več od običajnega bencinskega motorja, a še vedno znatno manj od hibridnega sistema.

8. Poraba goriva

Mit

Dejanska poraba dizelskih motorjev je primerljiva z drugimi motorji.

Dejstvo

Povprečen avto z dizelskim motorjem porabi približno 15–20 % manj goriva kot avto z bencinskim motorjem. Pri težjih vozilih so lahko prednosti še večje. Pri dinamični uporabi tipični hibridni sistem izgubi večino svojih prednosti, saj njegov motor z zgorevanjem stalno deluje z večjimi obremenitvami. V tem primeru je PHEV (priključno hibridno električno vozilo) učinkovitejša izbira, saj ga je možno napolniti prek zunanjega vira.

9. Primerjava s hibridom

Mit

Dizli so slabši od hibridov.

Dejstvo

Hibridno vozilo nima le omejenega prostora v notranjosti, ampak njegova ogromna teža in zapletena sestava baterije močno vplivata na vozno dinamiko. Električni način je na voljo samo na krajših razdaljah z majhnimi mestnimi hitrostmi. Na dolgih vožnjah mora glavni motor z notranjim zgorevanjem sam opraviti z vso dodatno težo. Posledica so slabše vrednosti pospeševanja, porabe goriva in emisij CO2.

10. Ogrevanje

Mit

Dizli potrebujejo več časa, da se ogrejejo.

Dejstvo

Sodobni dizelski motorji, opremljeni z aktivnim sistemom za uravnavanje hlajenja, se ogrejejo prav tako hitro kot večina bencinskih motorjev.

Zakaj so dizelski motorji tako čisti?

Iskanje Opel partnerja