Modeli Opel ecoFLEX - Optimizacija vozil ecoFLEX

PODROBNOSTI SO POMEMBNE.

Več manjših podrobnosti lahko močno vpliva na celoto. Zato Oplovi inženirji v svojih prizadevanjih za izboljšanje zmogljivosti ves čas preverjajo vsak vidik delovanja vozila.

Enlarge

Aktivno usmerjanje zraka

Zračni upor zlasti pri višji hitrosti močno vpliva na porabo goriva in emisije vozila.


Zato se vsi modeli ecoFLEX ponašajo z zelo natančno prilagojeno aerodinamiko, ki vključuje nižje podvozje, optimizirano obliko prednjega dela in aktivno zračno loputo v maski hladilnika ter omogoča natančno prilagajanje pretoka zraka skozi motorni prostor glede na temperaturo motorja.


Enlarge

Pnevmatike z majhnim kotalnim uporom

Kotalni upor pnevmatik je eden od pomembnih dejavnikov pri porabi. Za razliko od aerodinamičnih lastnosti naj kotalni upor ne bi bil odvisen od hitrosti. Zmanjšanje kotalnega upora lahko prihrani do 4 % goriva.


Enlarge

Optimizirana prestavna razmerja

Daljša prestavna razmerja omogočajo nižjo vrtilno hitrost motorja pri isti hitrosti vožnje, vendar hkrati upočasnijo pospeševanje. Pri Oplovih avtomobilih s tehnologijo ecoFLEX te težave ni, saj so daljša prestavna razmerja združena z večjo močjo in navorom pri nizkem številu vrtljajev.


Enlarge

Indikator prestavljanja

Poznavanje najustreznejšega trenutka za prestavljanje je ključnega pomena za varčno vožnjo. Večina modelov ecoFLEX ima dobro viden indikator prestavljanja na armaturni plošči, ki vas opozarja, kdaj je najboljši čas za prestavljanje, če želite zagotoviti najvarčnejšo porabo goriva.


Enlarge

Sistem Start/Stop

Če je sistem Start/Stop aktiviran, zagotavlja pomemben prihranek goriva in zmanjšanje emisij v mestnem prometu pri čakanju na semaforjih in v prometnih zastojih. Sistem Start/Stop samodejno zaustavi motor, ko se vozilo ustavi. Motor se ponovno zažene, takoj ko pritisnete na sklopko.


Rekuperacija energije zaviranja

Pri rekuperaciji energije zaviranja sistem pridobiva kinetično energijo, ki se sprošča pri zaviranju in upočasnjevanju, ter jo z generatorjem pretvori v električno energijo. Ta energija se shrani v akumulatorju in se uporabi za pogon električne opreme med običajno vožnjo, generator pa zato porabi manj energije za polnjenje akumulatorja.


Nadzorujte svojo porabo

Indikator ekološke vožnje ecoFLEX Drive Assist vam pokaže, kdaj morate zaradi varčnosti prestaviti v višjo prestavo, hkrati pa ima še druge funkcije: prikazuje opremo, ki uporabi največ energije, in zgodovino porabe goriva za zadnjih 50 kilometrov. Ima tri podmenije, ki so prikazani na osrednjem zaslonu med merilniki.


Enlarge

Kompresor klimatske naprave z zunanjim krmiljenjem

Klimatsko napravo pri modelih ecoFLEX poganja kompresor z zunanjim krmiljenjem, ki deluje samo, če in ko je to potrebno. To ne pripomore le k boljšemu uravnavanju klime, temveč tudi zmanjša porabo goriva in emisije v primerjavi z običajnim sistemom, pri katerem motor ves čas poganja kompresor.